Патријарх Иринеј: Желимо мир са свима, али у случају сукоба – бићемо уз Русију!

“Наши односи са Русијом и са РПЦ су односи два народа, братска, једнокрвна и једноверна. Наши односи су увек у прошлости били на висини, сем ако изузмемо време пре и после Октобарске револуције која је била трагична и за Русе, и за Србе, и за све словенске народе“, рекао је патријарх Иринеј.

Осим тог периода, како каже, Србија је увек имала врло блиске и пријатељске односе са Руском православном црквом и руским православним народом.

„У ближој и даљој прошлости представници цркве су се школовали у Русији, помагани су од Русије. Да не говоримо о ономе што је царска породица Николаја Романова учинила за српски народ у једном трагичном времену када се поставило питање изласка српске војске из Србије и кад су се западни савезници двоумили да ли да прихвате ту војску или не“, истиче Његова светост, истичуц́и да је тада цар Николај ИИ изрекао врло важну ствар која је учинила „да смо опстали као војска и као народ“.

Патријарх Иринеј подсећа да је руски цар због тога касније сносио последице, али и напомиње да је то доказ колико је руска држава мислила о нама.

„Ми желимо да имамо пријатељске односе са свима који то желе – и са Европом, и са Америком, а са Русијом пре свега, али уколико се ти интереси супротстављају и доводе у питање, за нас нема двоумљења – да или не – Русија је на првом месту“, каже патријарх.