Србија да обезбеди бесплатан превоз азилантима од Прешева до границе са ЕУ

migrantiСрпска лига сматра да данашњи упад 8.000 странаца на територију Србије, који су илегално прешли границу код Прешева, показује неодлучност државних органа да се изборе са насталом кризом са емигрантима. Док околне земље предузимају разне мере да спрече илегалне преласке своје границе, Србија не чини ништа да спречи поштовање свог Устава и закона.
Српска лига предлаже следеће мере како би се спречили даљи илегални преласци државне границе:

1. Потпуно затварање границе и спречавање даљег илегалног преласка. Ово може бити учињено постављањем баријера и слањем додатних војних и полицијских снага да обезбеђују државну границу.
2. Утврђивање идентитета и порекла сваког мигранта који жели да уђе у Србију имајући у виду да много лажно наводе да су из земаља у којима се води рат иако је реч о људима који желе да траже посао у ЕУ.Обезбедити преводиоце и присуство представника амабасада земаља из којих та лица тврде да долазе како би се неспорно утврдило њихово порекло. Улаз у Србију омогућити само онима за које се неспорно утврди да су избеглице или жртве политичког прогона. Осталима забранити улазак у Србију.
3. Азилантима који су већ у Србији и они којима улазак буде одобрен, а желе да наставе кретање ка ЕУ, омогућити организован превоз до граничне линије са Мађарском или другим државама.
На овај начин ће се помоћи људима који су угрожени и у чијем је интересу да пре зиме стигну на своје одредиште.
Смањиће се моућност да, путујући кроз Србију, створе социјалне, комуналне или законске проблеме.

4. Изменити Кривични законик и прописати казне за илегални прелазак које ће бити оштрији него у земљама у региону, како би се ток азиланата скренуо ван Србије.
Српска лига упозорава да би даље не чињење државних органа могло да изазове праву хуманитарну катастрофу на територији Србије али и да створи бројне безбедносне проблеме. Мере које предлажемо осигурале би да се у Србији реши проблем са мигрантима.

Време је за акцију