Власт у Црној Гори се прикључила рату против ћирилице

cirilicaСрпска лига упозорава јавност да се у региону води рат против ћирилице, чиме је угрожено не само једно значајно европско писмо већ и идентитет српског народа, на просторима на којима вековима живи. Након Вуковара и Хрватске, у тај рат против српског писма укључила се и власт у Црној Гори.

Данашње одбијање владајуће већине у Парламенту Црне Горе да усвоји предлог Закона о заштити ћирилице, показује да се „протеривање“ ћирилице спроводи и у овој суседној држави. Режим у Црној Гори, oсим акција на прогону српског језика и СПЦ, одлучио је да и ћирилица, као српско писмо, мора бити искорењена.

Српска лига упозорава да Србија не сме бити пасивна и да мора предузети хитне и конкретне мере у заштити свог писма. Међутим, упозоравамо да се први кораци у борби за одбрану ћирилице морају спровести управо у Србији где је заступљеност ћирилице у јавном простору све мања.

У време опште антићириличне хистерије које влада у Хрватској, а која све више захвата Црну Гору, Србија је дужна да максимално појача напоре у заштити свог писма.

Због свега наведеног, ми из Српске лиге кажемо : Време је за акцију!

Не губећи време чекајући рекацију државе, у периоду који долази покренућемо више кампања кроз које ћемо радити на промоцији ћирилице у јавном простору. Позваћемо бројне јавне личностима, људе од ауторитера, да нам у томе помогну. Иницираћемо разговоре са представницима земаља у којима је ћирилица службено писмо и покушаћемо да са њима наћемо механизме да се ћирилица сачува и одржи и на глобалном нивоу.