Негујмо културу сећања

holokaust_kcns_2015_11Отворена изложба слика Маје Фамилић „Холокауст“

На Трибини младих у Културном центру Новог Сада 04. августа отворена је изложба слика „Холокауст“ Маје Фамилић. Иако није академска сликарка, на њеним сликама осећамо и ми оно што је она осећала описујући и осликавајући тај мрачни део историје.
Пре отварања изложбе, атмосферу је употпунила композиција „Мазурка“ у а-молу и у ф-молу Фредерика Шопена коју је за публику извела млада пијанисткиња Маја Ребић.

Публици се обратио и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић који је изразио велико задовољство и част што уметница као што је Маја Фамилић представља своју изложбу баш у простору Културног центра. Истакао је да тема којом се бавила није нимало пријатна, али да је „неопходна и насушна“.
Бојан Панаотовић, директор КЦНС
– Хвала Маји Фамилић што нас учи култури сећања. Овакви уметници су хероји нараштаја, они који нас подсећају шта нам се догађало да бисмо и ментално и физички и национално и војнички јачали своје одбрамбене снаге, јачали своју дипломатију, јачали своју самосвест, јачали своју културу, превасходно културу сећања, да нам се овакве ствaри не би понављале. То је од круцијалног значаја. Данашње генерације о холокаусту, о Другом светском рату, о жртвама, о геноциду не знају ништа. Али, нису они криви, криви смо ми, старији васпитачи, јер морамо да вриштимо о овоме да се не би поновило. А неће нам се поновити тако што ћемо се најпре подсетити да се то дешавало, а затим осмислити концепцију како да нам се то не понови. На уметничком плану на то нас опомиње Маја Фамилић кроз своје потресне слике – рекао је директор КЦНС-а Бојан Панаотовић.

 

Он је такође подржао и похвалио изложбу, организовану од стране Града Новог Сада и Фото асоцијације Војводине, која се у исто време одржава у Новом Саду. Наиме, све присутне подсетио је да на Тргу слободе могу видети фотографије које говоре о „Олуји“ и страшном страдању које је доживео српски народ током рата у Хрватској, нагласивши да ниједан народ, ни Срби, ни Роми, ни Јевреји, не смеју да дозволе да буду жртве.
За крај, свима присутнима обратила се ауторка изложбе Маја Фамилић изразивши своје велико задовољство што ужива гостопримство ове институције.

Маја Фамилић
– Захваљујем се свима вама што данас, заједно са мном, делите један важан тренутак у мојој уметничкој творевини и у личном животу. Захваљујући свима вама, ја сам вечерас досегла највиши ниво духовне узвишености која се не може описати речима, него се једноставно осећа. Моји ликовни радови праћени стиховима из моје пете ауторске збирке поезије. Збирка је такође намењена жртвама које су страдале за време Другог светског рата, Србима, Ромима и Јеврејима.
О изложби:
„Најемотивније у њеним сликама је пруга, која у ствари не води никуда. Видимо једну изгубљену ципелу, испалу из воза који одводи невине људе до логора из којих многи више никад неће изаћи. Видимо на крају пруге небо, у ком ће многи тражити спас, а многи ће на крају, у том геноциду, нестати заувек.“ (Слободан М. Стефановић, историчар уметности и књижевник)
Сви заинтересовани ову изложбу могу погледати до 7. августа на Трибини младих у Културном центру Новог Сада.