Српска лига: Изградити еколошку патриотску свест код грађана Србије

Београд, 19.4.2021 – Српска лига (СЛ) подржава став председника Александра Вучића да Србија мора да буде енергетски независна, и да су Колубара и Костолац један од најважнијих енергетских потенцијала наше земље, који пружају Србији апсолутну независност у енергетици – изјавио је Александар Ђурђев, председник СЛ, истичући да не смемо да дођемо у зависан положај, и да купујемо електричну енергију попут бројних европских држава, које произведу само 10 одсто струје.

Рударски басен Колубара је једна од најважнијих покретача српске привреде и енергетике, док новоотворени површински откоп Радљево-Север обезбећује угаљ за следећих 60 година, а уколико нема угља, нема ни струје, стога Србија не сме дозволити да се нађе у позицији да троши сав новац на куповину струје из иностранства – каже Ђурђев.

Србија и даље спада у еколошки најочуваније земље света, зато је српски национални интерес 21. века је и одбрана нашег животног простора, као здравог и погодног за живот, а сваки појединац може урадити много у заштити животне средине, због чега је неопходно изградити јаку еколошку патриотску свест – појашњава Ђурђев, додајући да је од пресудног значаја кућно васпитање, и добри примери које родитељи дају својој деци, учећи их да имају позитиван однос према националном еколошком благу и природи, а самим тим и према њеној заштити. Такође, неопходно је информисати грађане да разликују еколошки патриотизам од еколошког тероризма.

Српска лига предлаже да се у све основне и средње школе у Србији као самосталан и обавезан предмет уведе заштита животне и националне средине и да екологија буде саставни део живота сваког држављана Србије, али и да се врати пракса младих горана, који би, заједно са наставницима и професорима учествовали у активностима у природи, попут пошумљавања, сакупљање смећа и отпадака – закључује Ђурђев.

www.srpskaliga.rs