Установити Национали дан молитве у Србији

Београд, 8.5.2020 – Имајући у виду да живимо у земљи у којој се више од 90 одсто људи декларише верницима и да већина становништва проповеда неку од званичних вера, Српска лига (СЛ) предлаже да се у Србији, као и у неким другим светским државама, чији је најбољи пример САД, установи.

Национални дан молитве, када ће сви грађани који то желе, на тај дан, моћи да се моле појединачно или у групи, оснажујући своју веру и повезаност са Богом – изјавио је Александар Ђурђев, председник СЛ.

Према попису из 2011. године у Републици Србији атеисти су чинили 1,11 одсто становништва, али је тај број био нешто већи ако рачунамо категорију неизјашњени и остали који су чинили 5,24 одсто наше популације, што значи да смо пре девет година имали око 94 одсто верника – истиче Ђурђев, додајући да управо ови статистички подаци указују на оправданост постојања Националног дана молитве и у нашој земљи.

Национални дан молитве у Србији ојачао би дух заједништва нације и припадност држави, посебно у кризним и тешким временима, баш као и што се у Америци практикује током њихове историје, па и сада у време пандемије вируса корона којим је та држава посебно погођена, на шта је указао и председник Трамп, проглашавајући 7.мај америчким Националим даном молитве – каже Ђурђев.

Доношењем посебног закона и прогласом председника Србије, сваке године обележавао би се тај дан у нашој држави, а у ванредним ситуацијама, какве су и овогодишње прилике код нас, али и у већини земљама света због ширења заразе, посебно би се истицао значај молитве и окренутости Богу, у критичним тренуцима, када нама је потребна додатна духовна снага, мудрост и истрајност – закључује Ђурђев.