Миленковић: Грађани морају имати право на самоодбрану

Најновији немили догађај, када се десио покушај убиства и убиство у Новом Саду, показује да су у Србији лична безбедност, безбедност поседа и дома све више угрожени, а право на заштиту имовине све се теже остварује. Залажемо се за изградњу система који ће у пуној мери обезбедити заштиту живота и поседа. Грађани Србије морају имати право на самоодбрану и право да бране своје породице и своје домове – изјавио је Горан Миленковић, генерални секретар СЛ.

Право на самоодбрану искористио је пре неколико дана један Новосађанин, када је нападнут ножем у својој кући и успео да се одбрани употребом ватреног оружја и, на жалост, усмрти нападача. Ово није јединствен случај и држава мора да стимулише самоодбрану од оних који не презају да нападају домове, а не као до сада да превеликим порезима спречава да људи поседују оружје за самоодбрану – поручио је Миленковић.

pixabay.com

СЛ захтевам укидање или драстично смањење пореза на оружје, јер је он у Србији недопустиво велик. Држава је сталним подизањем пореза укинула могућност сиромашнијим грађанима да поседују оружје и заштите своје домове и породице. Високи порези, који у 90% случајва премашују вредност оружја и који су већи од пореза на кућу или аутомобил, чине то да поседовање оружја постаје привилегија богатих, док се сиромашним грађанима Србије одузима право на самодбрану. Једино што може да нас заштити од наоружаног негативца јесте наоружани позитивац – закључио је Миленковић.