ПУТИН ЈЕ ГАРАНТ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ТУРСКЕ – Српска лига о посети Ердогана Београду

Договор Србије и Турске је нада у побољшање односа српског и бошњачког народа

Београд, 10.10.2017 – Српска лига (СЛ) поздравља развијање и јачање политичких и економских веза између Србије и Турске, у тренутку када је за нашу земљу најважније покретање низа инфраструктурних пројеката, као што су гасовод Турски ток, завршетак аеродрома у Лађевцима код Краљева, изградња аутопута Београд – Сарајево, укључујући деоницу од Пожеге, преко Ужица, до границе са Републиком Српском, у чијем финансирању ће учествовати турски капитал, чиме ће се, уз посредство Турске успоставити боља сарадња Србије и Босне и Херцеговине, што је од користи и за српски народ у Републици Српској, али и за грађане Федерације БиХ – изјавио је Александар Ђурђев, председник СЛ, поводом званичне посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији.

Ђурђев истиче да је Турска један од најважнијих економских партнера Србије, о чему сведочи константан раст спољнотрговинске размене која је током прошле године достигла око 70 милиона евра и да је најављени долазак највећих турских привредника у Србију, заједно са председником Ердоганом, сигнал да ће Турска наставити са инвестирањем у нашу земљу, што ће покренути целокупну српску привреду, повећати животни стандард и смањити незапосленост.

За Србију је од посебног значаја функционисање Споразума о слободној трговини са Турском, споразума какав већ имамо са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, те најава проширења обима и врста робе коју ће српски произвођачи моћи да извезу на турско тржиште без плаћања царина. Уз то, с обзиром на све боље односе Русије и Турске, а имајући у виду да Москва која има свој интерес у Републици Српској, а Анкара у Федерацији БиХ, заправо, немају спорних тачака у том смислу, све ово би могло да проузрокује и побољшање односа између српског и бошњачког народа у целини. И оно што је кључна везивна жица јесте руски гасовод Турски ток од којег ће Србија веома профитирати. Све ово упућује да је руски председник Путин својеврсан гарант успешне сарадње Србије и Турске – закључио је Александар Ђурђев.