Спречити продају војвођанске земље Мађарима

Београд, 5. јун 2017 – Српска лига (СЛ) упозорава да ће наше пољопривредно земљиште у Војводини покуповати Мађари уколико Влада Србије што пре не измени одредбу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ коју је потписала Тадићева влада 2008. године а којом је предвиђено да од 1. септембра 2017. (за мање од три месеца) странци могу да без ограничења купују наш највећи стратешки ресурс, што би, на неки начин, значило и губитак суверенитета наше државе – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге,

Поводом најаве мађарског премијера Виктора Орбана да ће мађарска ОТП банка купити Војвођанску банку, преко које би директно Мађарска држава учествовала у финансирању откупа српске земље у Војводини.

Ђурђев истиче да једино наша Влада може спpечити овакав сценарио с обзиром на то да је Мађарска спремна да издвоји огромна средства да дође прво у посед банке која је грчко власништво, а потом до посебних услова за кредитирање мађарских привредника, чији је циљ да присвоје земљу у Војводини, у којој тренутно живи велики број мађарских држављана и додаје да не би требало занемарити ни кредитну линију мађарске владе у износу од 160 милиона евра, за период од 2016-2018. године, намењених мађарским привредницима и пољопривредницима у Србији, што је први пут да било која заједница ван Мађарске добије оволику помоћ.

Финансирањем куповине српске имовине и најплоднијег земљишта, Мађарска жели да оствари територијалне претензије и утицај у Војводини о чему сведочи и планови мађарског премијера да се од Грка купи банка по цени која износи 100 годишњих профита Војвођанске банке – закључио је Александар Ђурђев.