КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ СРПСКЕ ЛИГЕ: Стоп продаји земље странцима

У петак, 05. маја 2017. године у Великој сали Медија центра у Београду одржана је конференција за медије Српске лиге – “СТОП ПРОДАЈИ ЗЕМЉЕ СТРАНЦИМА.“ Српска лига већ неколико месеци спроводи кампању у којој је циљ да се трајно обустави или одложи примена Споразума о стабилизацији и придруживању Србије Европској унији, у делу који се односи на продају земље странцима.

 

Председник Српске лиге Александар Ђурђев нагласио је да је потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању Србије Европској унији 2008. године потписана суштинска издаја наше деце и успешне Србије. Тадашњи потпредседник Владе Божидар Ђелић због мало власти увео је Србију у огроман проблем. Треба да будемо свесни да смо држављани Србије, те да тиме имамо право и обавезу да овакав сценарио спречимо – нагласио је он.

Уместо да Србија просперира и буде брендирана као земља у којој се производи најздравија и најквалитетнија храна на свету, сада се суочавамо са проблемом могућности странаца да купују српску земљу од 01. септембра ове године – рекао је Горан Миленковић, генерални секретар Српске лиге.

Земљу сматрамо наслеђеном и нико нема право да продаје природне ресурсе на територији Републике Србије. Прети нам опасност да постанемо надничари на сопственим њивама. Досадашњим активностима и овом кампањом знамо да народ у Србији дели мишљење Српске лиге – изјавио је потпредседник Српске лиге Марко Суботин.

Ђорђе Јеловац, председник Општинског одбора Српске лиге у Тителу издвојио је задругарство и удруживање пољопривредника као спас за српски аграр. У супротном ће продајом земље сав профит од пољопривредне производње напуштати Србију.

Срђан Ташић, председник Општинског одбора Српске лиге у Смедереву предложио је забрану или продужетак рока примене ССП-а. Смедеревски крај је воћарски крај, који је суочен са проблемом одређивања цене и пласмана рода. Срамотно су ниске цене јабуке од 4 динара и кајсије од 6 динара, а решење проблема видим у удруживању и заједничким изласком на тржиште – закључио је он.

Милош Јањатов, потпредседник Управног одбора Сабора произвођача агропривреде Србије – СПАС објаснио је да у Сабору чланство има преко 22.000 људи из много малинарских, пчеларских, сточарских и других удружења пољопривредника. Против смо продаје земље странцима и у тој кампањи чврсто подржавамо Српску лигу – истакао је он.

Горан Гршић, пољопривредник из Инђије, који се бави ратарством и воћарством, подржао је активности Српске лиге у овој области и нагласио да држава треба српским држављанима да омогући да купе државну земљу, а не странцима.