Српска лига против сурогат-материнства!

Београд, 25. април 2017 – Српска лига (СЛ) се противи проширењу породице путем сурогат-материнства, како због нарушавања природног тока ствари, тако и због велике могућности злоупотребе једног оваквог института.

Пошто се пад наталитета може зауставити и на друге начине од којих су најзначајнији подизање нивоа материјалног и здравственог стања грађана Србије – изјавио је генерални секретар СЛ Горан Миленковић, нагласивши да подржава став већине народних посланика Скупштине Републике Србије и министра здравља др Златибора Лончара да је преурањено да се у Србији усвоји могућност сурогат-материнства, чиме се спречава и опасност да овај пропис уђе у нови Грађански законик који је у припреми.
photo_2017-03-01_10-45-43
Наравно да смо свесни да се повећава проценат неплодних родитеља, додаје Миленковић, али се то у великој мери може предупредити санирањем главних узрока који доводе до тога – првенствено материјалног и сваког другог вида несигурности у којима данас живе породице у Србији, услед чега се, између осталог, ствара и неплодност.
Миленковић сматра и да држава мора да обезбеди додатна буџетска средства ради финансирања вантелесне оплодње за што више парова који природним путем не могу да дођу до сопственог потомства.