Неутралност се доказује једино изједначавањем статуса Руса и НАТО у Србији!

Београд, 16. децембар 2016 – Српско-руском хуманитарном центру у Нишу мора да се омогући посебан статус којим би он био ослобођен плаћања такси, пореза и путарина, чиме би се средства коришћена за те намене преусмерила на угрожена подручја и становништво – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

426121046_89436

– Упоређујући статус ове, искључиво цивилне, структуре са статусом војних снага САД и НАТО трупа (по основу споразума из 2006. односно 2016. године) на територији Србије, уочљиво је да су западне силе инсистирале на дипломатском имунитету, слободи кретања и потпуној јурисдикцији над својим припадницима, што су, на жалост, од наших државних органа и добиле – каже Ђурђев и подсећа да су то, углавном, услови које је српска делегација одбила у Рамбујеу, што је био повод за НАТО агресију 1999. године.

– Сличан споразум нисмо потписали 1914, 1941, 1999, али јесмо 2006. и 2016. године Поређења ради, влада Цветковић-Мачек се само обавезала да дозволи пролаз ненаоружаним војницима Вермахта пролаз кроз Краљевину Југославију. А колико је само српских војника и цивила погинуло 1999. године да НАТО не би имао права каква је сада добио?! – наглашава Ђурђев и наводи пример из Македоније када су два припадника снага КФОР, на аутопуту Скопље – Велес, возећи у супротном смеру, изазвала саобраћајну несрећу у којој су погинули један македонски министар, његова супруга и дете, а војници КФОР су одбили чак и да им се уради тест крви на алкохол.

Зато Српска лига инсистира на захтеву да Србија своју војну неутралност може да докаже једино тако што ће све оно што је већ омогућено западним војним силама, дозволи и представницима Српско-руског хуманитарног центра.