Александар Ђурђев: Трибина – Културолошка, социолошка и геополитичка стварност Србије и Европе у контексту мигрантске кризе (Видео)

На Трибини младих Културног центра Новог Сада одржана је друга трибина, чија је тема била „Културолошка, социолошка и геополитичка стварност Србије и Европе у контексту мигрантске кризе“.

Гости су, кроз веома занимљива излагања и дијалог, покушали да одговоре на два питања у вези са поменутом темом: Који су кључни узроци мигрантске кризе, и како сагледати безбедносне, социјалне и геополитичке последице прилива миграната на Стари континент и Србију, као и како се тренутно сагледава понашање наше државе током мигранске кризе.

adj

– Ако направимо паралелу између поплаве као елементарне непогоде и „поплаве“ миграната, видећемо да су се суседне земље спремније и ефективније носиле са тим. Српска администрација се у почетку мигрантске кризе веома добро носила са овим проблемом, толико добро да је Мађарска морала да подигне зид на граници на би ли спречила велику најезду људи. Важно је рећи да се кроз медије веома лукаво спинује информација да су то избеглице, унесрећени људи, и да им треба помоћи. То је велика лаж, јер можете видети да су то махом људи од 17 до 25 година и прилично је јасно да то нису изеглице већ способни млади људи, често добро обучени за ратна дејства, и немам сумњу да ће се Европа врло брзо уверити да су ти људи способни да направе велике проблеме. Србија мора, у смислу овог проблема, да делује на исти начин као и наши суседи – рекао је Ђурђев.