Премијер Нетјанаху решава проблем опстанка хришћана у Јерусалиму

Београд, 6.3.2018 – Српска лига (СЛ) у потпуности подржава одлуку израелског премијера Бенјамина Нетјанахуа да се тренутно стави ван снаге одлука градоначелника Јерусалима да се крене са применом новог плана опорезивања свих објеката Јерусалимске патријаршије а који немају богослужбену улогу. Нетјанаху је предложио формирање експертске комисије која ће се бавити решавањем овог проблема – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге.


Челници три највеће хришћанске цркве у Јерусалиму, православни патријарх Теофилос III, јерменски патријарх Нурхан и католички кустос Патон захвалили су се премијеру Израела на овој одлуци – истиче председник СЛ Александар Ђурђев, и подсећа да ће овом одлуком бити омогућено да хришћанске цркве наставе несметан рад и присуство у Светој земљи.
„Јерусалимским миром“ из 638. године хришћанима je гарантован живот и специјални статус у том за хришћанство светом граду. После крвавих сукоба са крсташима крајем 12. века и уласком муслиманског војсковође Саладина у Јерусалим хришћани су добили и већа права него за време крсташке власти. Специјални статус хришћанских цркава у Светом граду потврђен је султанским ферманима из 1757, 1852 и 1853. године, да би се свеобухватним текстом „Статус кво на светим местима“ из 1929. године (који је и данас на снази) дефинисао међусобни однос хришћанских цркава, њихов однос са другим религијама и градском влашћу Јерусалима.