Српска лига обележила 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног

Делегација Српске лиге посетила је манастир Жичу и обележила осам векова од крунисања за краља Србије Стефана Немањића Првовенчаног, сина великог жупана Стефана Немање. Године 1217. у манастиру Жича, задужбини Стефана Првовенчаног, две године касније и седишту прве српске архиепископије, Србија је његовим крунисањем призната као краљевина и важан политички фактор тога времена међу европским народима.

Делегацију Српске лиге чинили су потпредседник Марко Суботин, генерални секретар Горан Миленковић, председник Извршног одбора Радован Милованкић и члан председништва Драган Доламић. Овом посетом истакнут је велики значај који овај догађај има за нашу државу и наш народ. Срби су тада користили сав потенцијал који је постојао у природним ресурсима и интелектуалним способностима људи и створили једну од најразвијенијих држава тога доба, па би на много начина на тадашњу Србију требало данас да се угледамо.

Данас искуство најразвијенијих западних држава које су очувале монархију сведочи о великом значају монархизма као уставног и политичког уређења. Уједињено Краљевство, Шпанија, Шведска, Данска, Норвешка, због континуираног монархизма, представљају симбол стабилности, јединства и континуитета државности, али и економског напретка. Србију видимо као уставну, парламентарну монархију, која би са својим симболима, обичајима, ритуалима помогла регенерацију друштва. То би сачувало јединство српске традиције и државности. Повратак монархије значио би и подизање самопоуздања и осећаја престижа код нашег народа.