Интервју: АЛЕКСАНДАР ЂУРЂЕВ, ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ЛИГЕ, О ПЛАТФОРМИ СВОЈЕ СТРАНКЕ О ДРЖАВОТВОРНОЈ ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈИ СРБИЈЕ

Нови Сад – главни град Србије!

Са поруком „Нови Сад, главни град Србије“, Српска лига (СЛ) је последњих дана скренула пажњу грађана и медија. Зашто би престоница требало да се измести из Београда у Нови Сад и шта је циљ Платформе СЛ о државотворној децентрализацији – питали смо председника ове странке Александра Ђурђева.
– Наш основни циљ је афирмација идеје државотворног развоја у функцији добробити свих крајева земље уз очување државног јединства и територијалне целовитости. Овај предлог треба да се посматра у контексту нове организације државне управе, али и у светлу чињенице да је северни део Србије виђен за неки наредни геополитички полигон за дестабилизацију, те историјског наслеђа које постоји у крајевима северно од Саве и Дунава. Због свега тога, сматрамо да је потребно да Нови Сад буде проглашен за нови престони град Србије, да се овде премести седиште председника Републике, док би Београд и надаље остао главни административни центар Србије. Верујемо да би тако биле предупређене негативне сепаратистичке тенеденције у северној српској покрајини. У време дијалога о Косову и Метохији ми као државотворна странка нудимо предлог који ојачава државу кроз суштинску децентрализацију и развој свих крајева Србије.

Да ли су то довољни разлози за један тако радикалан потез?
– Није тек тако, без државног, економског или неког трећег разлога, Бразилија, а не најмногољуднији Рио де Жанеиро главни град Бразила; Берн, а не Цирих или Женева, главни је град Шавајцарске; Отава је главни град Канаде, а не велики Торонто или Монтреал; на крају, и Црногорци су престоницу вратили у Цетиње, а административни центар је остала Подгорица. Многи су заборавили да је до 1945. године, за време Краљевине, Нови Сад био седиште Дунавске бановине и као такав био је центар и Крагујевцу и читавој Шумадији.

Како Београђани гледају на овај предлог Српске лиге?
– Београд се брани у Новом Саду! Београд је јак колико је јака читава Србија. Београд неће изгубити на значају кад Нови Сад постане главни град Србије? Јака држава увећава снагу Београда. Добили смо веома позитивне коментаре самих Београђана који кажу да није решење за Београд да се сви грађани Србије преселе у њега. Регионалне разлике су драстичне, најбогатији Београд је 10 пута развијенији од најсиромашније Мерошине. Ако се овај тренд настави, више нико неће желети да живи јужније од Београда.
Са друге стране, сведоци смо ако је судити по начину како Београд „комуницирају“ неки београдски медији и квази-елита, изгледа да Београд, од 1945, није српски већ је постао антисрпски град.

Зашто мислите да Београд није српски град, а да Нови Сад јесте?
– Тај антисрпски дух у Београду је толико утицајан да је чак и од једног екстремног десничара и оснивача паравојних формација Вука Драшковића направио двојника Соњи Бисерко. Антисрпски дух је толико присутан да нико не сме ни да постави питање зашто је грађанима немогуће да ућу у Народни музеј. Антисрпски дух у Београду толико је агресиван и нетолерантан да од 1945. године до данас све стране дипломате које бораве у њему у својим депешама баш тај феном посебно истичу. Сетите се само како је недавно руски амбасадор Конузин, на једној београдској конференцији која је одзвањала антисрпством, зачуђено упитао „Има ли овде Срба!?“
Нови Сад је од свог настанка Српски град, пак, као некадашња „варош прекопута тврђаве Петроварадина“ – Немци, Аустријанци, Мађари су га, по старој Рашкој, звали „Рашки (Српски) град“ – од половине 19. века био је седиште Српског војводства. Нови Сад је историјски значајно стециште и средиште српске културе, образовања, привреде: Српска гимназија датира од 1816, Српско народно позориште је у Новом Саду, а у Београду је само Народоно позориште, Матица српска је основана у Новом Саду 1864); Новосађанин Јован Ђорђевић је написао српску химну „Боже, правде“, једино Нови Сад има стадион „Карађорђе“. Зашто у Београду уместо Маракне стадион не назову Цар Душан а уместо ЈНА назову Деспот Стефан.
Када Нови Сад постане главни град Србије једном за свагда ће се запушити уста војвођанским сепаратистима и онима што би од аутономије да праве војвођанску државу.
Не заборавите који су све градови били српска престоница током миленијумске историје српске државе, није то, једном за свагда, био Београд. Били су то и: Рас, Призрен, Сер, Скопље, Крушевац, Београд, Смедерево, Крагујевац, Ниш, Београд (од 1841). Видимо да се кроз историју српска престоница селила на север.

Од распада СФРЈ, преко СРЈ и СЦГ, до данашње Републике Србије много тога се променило у државном уређењу и организацији државне управе. Осим сеобе престонице, шта још предлажете?
– Измештање престонице би, и у симболичком и у фактичком смислу, кроз паралелну координирану делокацију седишта једног броја државних органа и институција, министарстава, владиних и националних институција и организација и јавних предузећа из Београда широм Србије, означило и почетак стварног процеса децентрализације, односно рационализације државне управе и деконцентрације власти. Да ли постоји ишта логичније него да Министарство одбране и Генералштаб буду смештени у Нишу!? Сада, када се око Ниша отимају и Американци и Руси, треба и ми домаћини да истакнемо његов значај и његову важност. А не само данас него и у блиској будућности Ниш ће бити кључна безбедносна тачка Евроазије.

Да ли децентрализација може да реши најважније српске проблеме?
– Српске проблеме могу да реше једино Срби сами, без дадиљања Запада или Истока. Представник ЕУ за помоћ неразвијеним земљама Кос Рихеле изјавио је да ни једна земља није изашла из сиромаштва само захваљући помоћи за развој, јер неку земљу развијеном не може да учини развијеном међународна помоћ, већ „она мора да има сопствене мотиве“. Три четвртине становника Србије живи ван Београда, али се све важне државне установе и институције налазе у престоници; око 80 одсто становника у неким општинама у источној и јужној Србији која обухвата трећину територије земље напустило је своје градове, па ту живи мање од четвртине укупног становништва! Црна Трава је изгубила 87,6 одсто становника, сваке године Србија изгуби 25.000 људи, а сваки шести грађанин је старији од 65 година, док разлике у зарадама у градовима Србије иду и до 12 пута.

Зар не мислите да се Вашем предлогу смеју представници Европске уније и проевропски политички мејнстрим у Београду?
– Боже сачувај, па и сама ЕУ је званично верификовала подршку овој нашој идеји, када је, пре само неки месец, Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе а потом и за Европску омладинску престоницу. Ако сама ЕУ признаје да Нови Сад има капацитет за престоницу, зашто би у то сумњали они који се куну у ЕУ?!

Јесте ли добили неке сигнале, шта власт у Србији мисли о Вашој иницијативи?
– Очекујем подршку, јер и сâм председник Александар Вучић сваке недеље интезивно обилази градове, варошице и села и труди се да подржи сваку иницијативу из унутрашњости државе, што је веома позитивно, а посебно је похвално што је задужио Милана Кркобабића да решава проблеме регионалног развоја и, путем подршке развоју задругарства и обнови села, подстакне демографску обнову свих крајева Србије. Морамо да се окренемо себи. То је једини начин.

Председник Вучић је апеловао на грађане да не иду на одморе у иностранство, а Ви сте у свом економском програму предложили још оштрије мере?
Да будемо прецизни, Српска лига је предложила увођење пореза на мобилну телефонију и годишње одморе у иностранству – средства добијена на овај начин је потребно усмерити на развој малог и средњег предузетништва. Очекивани прилив у буџет само по овој једној мери могао би бити и до 500 милиона евра.

Шта је то што Српска лига има да понуди, а да већ не постоји на српској политичкој сцени?
Од посебног значаја је успостављање основне извесности која је неопходна да би наши грађани могли да планирају своје животе. Србија је данас несигурна и непредвидива држава. Посао је несигуран, незаштићени су и предузетници и радници. Лична имовина и породице у својим кућама нису сигурни. Предузетници имају проблем да наплате дугове. Радници да добију плате. Пољопривредници не могу да планирају сточни фонд ни годину дана, а камоли пет година унапред. Ми из Српске лиге планирамо да спроводимо кораке како би наша држава, имовина и деца наших грађана били сигурни и заштићени, а пословни оквир онакакав, какав је потребан ономе ко води посао.

Зар то може да постигне једна тако млада партија? Да нисте сувише мали за такав подухват?
Бесмислено је дељење на мале и велике партије. До сада су велике партије махом биле познате по великим глупостима које су правиле и по великим лоповима којима су пружале заштиту. Такође, тзв. велике партије познате су по великим утопијама и још већим лажним обећањима. Наши политички предлози су државотворни, наше идеје су реално оствариве и наше намере су часне.