Српска лига: ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ ЈЕ СИМБОЛ БОРБЕ ЗА ОПСТАНАК СРПСКОГ НАРОДА

На захтев породице Ратка Младића, коме је здравствено стање знатно погоршано у Хагу, министарка правде Србије је најавила да ће упутити захтев Трибуналу у Хагу за лечење генерала, уз све потребне гаранције државе Србије. Подржавамо иницијативу министарке Кубуровић, а захтев треба да буде упућен што хитније, добро образложен и поткрепљен свом медицинском документацијом као доказом о потреби лечења генерала – изјавио је потпредседник Српске лиге Марко Суботин.
Србија мора да брине о свим својим грађанима, посебно о заштити њиховог здравља и живота. То се односи и на оне који се налазе у Хагу, где је до сада умрло шест Срба, од тога пет од лошег здравственог стања или неуказане адекватне медицинске помоћи. Не смемо дозволити да генерал Ратко Младић, који је симбол борбе српског народа за опстанак, доживи исту судбину. Он је за наш народ херој, јер је ударио темеље Републике Српске и наш однос према њему показаће какав је наш однос према Републици Српској – истиче Суботин.
Постоји опасност да захтев Србије не буде „решен“ као захтев Русије, која је марта ове године упутила захтев и све потребне гаранције државе Русије тужилаштву у Хагу за пуштање генерала Младића на привремену слободу, ради лечења у Москви. Одговор Хага је био негативан, уз образложење да Младић има адекватну медицинску негу у Хагу. Без обзира што је одговор вероватно већ припремљен, Србија мора на сваки начин да штити интересе својих грађана, нарочито оних који су је очували – наводи Марко Суботин.