Српска лига: Србију не сме да понижава Хрватска нити било која друга земља!

Београд, 7.8.2017 – Српска лига (СЛ) подржава контрамеру Владе Србије да се ригорозним контролама при увозу хрватских производа ограничи њихов приступ српском тржишту, као одговор на одлуку Министарства пољопривреде Хрватске да повећа увозну таксу чак за 22 пута на воће и поврће које долази из Србије, чиме је директно прекршен Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ).

Ђурђев истиче да наша држава треба да настави овакву политику, да показује и више храбрости у оваквим и сличним случајевима, да штити домаће произвођаче и извознике, али и изричито примењује политику реципроцитета, као и да води одговорну националну политику, како се не би дешавало да нас Хрватска или било која држава понижава, што смо већ доживљавали не само од стране Хрвата, већ и од Македонаца који су нас често уцењивали приликом извоза пшенице и брашна.

Србија мора да штити своје интересе и, по угледу на друге земље, стане у одбрану домаће производње и властитих економских интереса и, баш као што смо озбиљно реаговали у погледу увођења ригорозних ветеринарских, фитосанитарних и лабораторијских анализа којима морају да се подвргну хрватски производи приликом уласка у нашу државу, тако исто треба да станемо у одбрану пољопривредног земљишта и да не дозволимо хрватским тајкунима да покупују још српске земље од 1. септембра и увећају постојеће поседе – закључио је Ђурђев.

Председник Српске лиге Александар Ђурдев подржао је иницијативу Председника Републике Србије Александра Вучића који је наредио новој Влади Р. Србије да се сви морају укључити у процес спасавања српских села и посебно је задужио министра Милана Кркобабића да се посвети спасавању села и обнови задругарства.