Интервју: Горан Миленковић – СРБИЈИ ТРЕБА РЕПРОГРАМ ДУГОВА ГРАЂАНА

Српска лига предлаже да се усвоји предлог Закона о општем репрограму дугова, који се налази у процедури Скупштине Србије од марта 2015. године. Држава на тај начин треба да помогне презадуженим грађанима и врати им основно људско достојанство, које је нарушено поступцима приватних извршитеља, кроз одузимање имовине, искључења струје и др. – сматра Миленковић, генерални секретар Српске лиге

Због чега сматрате важним усвајање Закона о општем репрограму дугова које становништво има према државним предузећима?

Сваким даном повећава се број људи који долазе до ивице егзистенције и којима на врата долазе приватни извршитељи да им плене имовину. Због тога предлажемо усвајање закона по коме треба да се обуставе сви извршитељски поступци и да се прекине са поступцима одузимања имовине, искључења струје и других комуналних услуга. Сматрамо да држава треба да оправда смисао свог постојања и асолутно буде у служби својих грађана.

Колика је потреба да се усвоји тај закон?

Велики број грађана није у стању да редовно сервисира своје обавезе према држави, па као одговор од државних институција добијају приватне извршитеље који их спречавају у основним животним потребама због дуга од 10.000 динара, тако да је потреба за законом велика. Ми предлажемо да терет кризе сви заједно поднесемо. Када је већ егзистенцијална неизвесност ушла у сваку кућу, а услови живота давно постали тешки, онда са друге стране мора да се направи баланс. Људи не дугују из хира и обести, већ због сиромаштва. Деценијама је у Србији лош животни стандард и за то је одговорна државна политика и систем, привредна и политичка елита, па терет кризе не треба да падне на обичног човека.

Шта се подразумева под репрограмом дугова?

Све дугове које становништво има према државним предузећима потребно је замрзнути на период од 15 месеци. Из тога следи обустављање свих судских и извршитељских поступака који се против народа воде. Ово не значи опраштање или брисање дугова према држави и услугама које она пружа, већ је за наведени период потребно да држава створи бољу економску климу, те да се животни стандард грађана повећа, као би сви били у могућности да редовно плаћају бар основне животне трошкове. Када то буде реализовано онда неће бити проблема за регулисање комуналија. Ово је питање одговорности државе.

На која државна предузећа се то односи?

Србијагас, Електропривреда Србије, Телеком, али и на сва локална комунална предузећа.

Шта ће репрограм донети грађанима, а шта држави?

Репрограм ће грађанима омогућити да не морају да брину да ће им извршитељи однети неки комад намештаја или технике. Суштина закона је да дође до пораста плаћања обавеза које грађани имају ка држави, а и за 15 месеци, када дејство закона буде прошло, треба да дође до пораста наплате старих дугова који су сада практично ненаплативи. Држава је достигла висок ниво у извршавању казни због било каквих преступа, али паралелно са тим треба привреду и економију довести на ниво развоја успешне државе и богатог народа.

Да ли су грађани дужни да плаћају рачуне за услуге које ће им бити пружене од тренутка ступања закона на снагу, па наредних 15 месеци?

Наравно. Циљ закона је да помогне да се повећа стопа наплате за текуће услуге. Проблем је што се за дуг од 10.000 динара грађанима шаљу извршитељи у кућу, а то човека онда онемогућава да решава текуће обавезе, јер плаћа прескупе трошкове извршења.

Да ли ће грађани морати да плаћају камате на репрограмирани дуг?

Никакве камате се неће плаћати.

Да ли ће државна предузећа трпети штету због репрограма и колико ће износити?

У овом случају је реч о тешко наплативим дуговањима, тако да државна предузећа неће трпети велику штету. То је свакако мање битно од тога која се права чином одузимања покретне и непокретне имовине одузимају од грађана, који чине ово друштво. “Људско достојанство је неприкосновено и сви су дужни да га поштују и штите,“ наведено је у Уставу Републике Србије, а скоро свакодневно смо сведоци одузимања кућа у којој живи породица, плача, очаја, чак и самоубистава угрожених станара. Друштво, које чини државу и сва јавна предузећа, у овом случају дожно је да заштити појединца.

Да ли ће репрограм утицати на застарелост потраживања јавних предузећа у парницама и поступцима извршења?

Не, закон неће утицати на потраживања, јер ће пратећим актима бити регулисано и то питање.

Ако грађани желе, да ли ће моћи да плаћају рачуне и након ступања Закона на снагу?

Апсолутно. Свакоме ће бити у интересу да у складу са својим могућностима отплаћује стари дуг. Овај закон ће омогућити да се грађани пресаберу, а то ће у највећем броју случајева значити и да ће временом почети да плаћају и старе дугове уз текуће обавезе. Овај закон треба да укаже да државу чини народ и да ништа није прече од бриге државе за сопствене грађане.

Да ли је сличан модел примењиван у свету?

Управо код нас, још у време кнежевине, кнез Милош Обреновић био је забранио стављање хипотеке на кућу, окућницу, два вола и краву, правдајући забрану тиме да би таквим начином беспомоћне жене и деца по упропашћењу свег имања бар кров над главом имала. Нешто слично нашем предлогу данас је примењено у Хрватској, када је реч о кредитима грађана у швајцарским францима.

Извор: Војвођанске новине