Марко Суботин: Бизнис на српски начин!

Много је примера „неуспешне приватизације“ или класичног „уништавања и девастирања“ јефтино купљених фирми и предузећа после октобра 2000. И нико никоме за то није одговарао, јер је власт тада дозволила продају, преузела део „колача“ и препустила фирме и запослене у њима на милост и немилост новим власницима.

Српска лига (СЛ) зато поручује да је неопходно испитати сваку од приватизација и процесуирати свакога за кога се утврди да је одговоран за пропаст српске привреде – поручује потпредседник СЛ Марко Суботин.

После ужасних ратних дешавања на просторима бивше СФРЈ, а потом и бомбардовања СРЈ и многобројних невиних жртава од стране НАТО-а, на изборима 2000. године, добили смо – „демократију“. Тада почиње суноврат Србије. Многобројне фабрике, комбинати, прехрамбена и друга предузећа и задруге улазе у транзицију, реструктурирање, својинску трансформацију и као „круна“ уништења догађа се такозвана „приватизација“. Сви наведени субјекти се продају „бизнисменима“, уз обећања о улагањима и без отпуштања запослених. Гарантује се светлија будућност сваке купљене фирме. Безброј је примера у којима можемо видети недомаћински однос тадашњих власти према имовини државе Србије.

Приватизацијом српских банака и преузимањем банкарских послова од стране банака западних земаља остварени профит мерен милијардама евра одлази из Србије. Генератор таквог односа према банкарском систему је био „поштовани стручњак“ Динкић. Као резултат имамо највеће камате, док је кредитна камата тих банака у матичним државама далеко мања него код нас, а камата на штедњу далеко већа – наводи Суботин.

„Реформом војске“ кроз реорганизацију, отпуштање кадра са ратним искуством, козметичке промене и уништење велике количине наоружања, без набавке адекватне замене, она је данас девастирана кадровски, организационо и материјално. Тадић је започео са „реформом“, остали министри војни су наставили.

Ако држава страном инвеститору да неколико хиљада евра да запосли раднике, ако уступи објекат са инфраструктуром, који је то „инвеститор“ не би прихватио те услове? Српска лига зато упозорава на штетност политике улагања српског новца у стране компаније. Својевремено је продата „Железара“ Смедерево америчком „Ју-ес-стилу“ за 25 милиона евра, а говорило се тада да је књиговодствена вредност ове фирме са 8 ћерки фирми била преко 750 милиона евра. Поред тога, Американци су истопили неколико милиона тона најквалитетнијег челика, тенкова, оруђа и оружја и то одвезли у САД. Нису морали да копају руду гвожђа и прерађују је, добијали су готов висококвалитетни челик посредством поменуте „реформе војске“. За СЛ то је један од најбруталнијих примера пљачке и ропског начина управљања државом – објашњава потпредседник СЛ Суботин.

Најава доласка немачког „Тениса“, такође, може бити веома штетна за Србију, пре свега због емисије амонијака, која је директно повезана са негативним утицајем на водене екосистеме, реке, језера, подземне воде, али и са оштећењем шума, усева, загађењем ваздуха – упозорава Суботин. План је да се на локацији Банатског Деспотовца, на површини од 53 хектара и 43 ара, изгради фарма ове фирме капацитета 70.000-80.000 товљеника. У целој западној Европи не постоји фарма оваквог капацитета, јер су фарме свиња велики загађивачи. Постоје само у Баварској свега две фарме капацитета 1.200 приплодних крмача и 30.000 товљеника. Поменутим фармама је 21.02.2017. године од стране овлашћене институције БАТ (Best Available Teshniques) наложено смањење капацитета товљеника, због прекомерног емитовања амонијака. Са планом од 2.500 приплодних крмача и 70-80.000 товљеника, ово би била права еколошка бомба у Србији. Од градње прерађивачких капацитета у Србији, у којима би се прерађивао отпад свиња нема никаквих назнака. „Тенис“ ће из Србије вероватно извозити такозване „топле полутке“, а оставити трајно загађену српску земљу.

Одредба Споразума о стабилизацији и придруживању о продаји земље странцима, која ступа на снагу 1. септембра представља епилог штетне политике „српског бизниса“. Овај Споразум се мора поништити по сваку цену, а Српска лига кампањом Против продаје земље странцима већ месецима указује на то.

Аграрна и привредна политика државе мора бити у интересу грађана. СЛ се снажно залаже за успостављање чврстих веза са Русијом, јер у томе види перспективу и спас Србије, уз поштовање односа са западом, ако је тај однос равноправан и у њему постоји српски интерес – закључује Суботин.