Српска лига: Нема продаје земље странцима најмање до 2034. године!

Београд, 25. април 2017 – Српска лига захтева да се странцима који желе да купе земљиште у Србији постави додатни услов да имају барем 12 година пријављеног боравка у нашој земљи, као и да се тај период рачуна тек од датума евентуалног приступања Србије Европској унији, односно најраније од 2022. године, када наша земља, према најоптимистичнијим најавама, може да постане чланица ЕУ – изјавио је председник Српске лиге (СЛ) Александар Ђурђев, поводом најаве министра пољопривреде Бранислава Недимовића да ће Влада, до јуна, припремити нацрт закона којим ће се уредити услов да странци који желе да купе пољопривредно земљиште у Србији морају да „имају пребивалиште у Србији један одређени период“.

– Ми смо једина земља која је, на жалост, још током процеса приступања ЕУ, либерализовала продају земљишта, учинила је то још Тадићева влада, пре девет година. Надамо се да ће нови председник Владе која ступа на дужност у јуну, испунити обећање садашњег премијера, изречено у његовом експозеу, у августу прошле године, да ће Влада националне интересе заступати у складу са најбољим принципима које је ЕУ, приликом њиховог пријема, усагласила са новим државама чланицама, попут Мађарске и Пољске, којима је одобрено седам, односно 12 година да заржавају постојеће националне одредбе које ограничавају продају пољопривредног земљишта странцима – објаснио је Ђурђев.
Председник СЛ подсећа да је мађарски парламент, по истеку тог периода, 2012. године, усвојио амандман на Устав који забрањује странцима да купују пољопривредно земљиште. Пољска је, са друге стране, изменила закон и, максимално рестриктивним прописима, и поставила позитивнодискриминаторске услове за своје грађане на штету потенцијалних купаца из иностранства.