Српска лига (СЛ): Супружницимa политичара није место у политици!

Београд, 21.3.2017 – Немам ништа против озбиљног и директног учешћа жена у политици, шта више, заговарам га, али сам против политике у којој се и брачни другови политичара или политичарки уплићу у јавни и политички живот – изјавио је председник Српске лиге (СЛ) Александар Ђурђев поводом прес конференције супруге Вука Јеремића на којој се она жалила на оптужбе које су, на њен рачун, стигле из врха најјаче странке и чињенице да је госпођа Јеремић одбила извињење премијера Александра Вучића.

aleksandar-durdev-foto-fonet-1450388774-806385 (2)

– Ако улазите у политичку арену, онда морате и да научите да примате ударце, али г-ђа Јеремић је о томе требало да размишља пре него што се врло директно укључила у председничку кампању свога мужа. Успут, нисам чуо Јеремићеву супругу да се нешто много потресла када је, из штаба њеног мужа, таргетована Вучићева породица. Мој став је да би, ако се жена бави политиком, онда би муж требало да пере судове и, обрнуто, ако је муж у политици, онда жена треба да чува децу и кућу – рекао је Ђурђев, подсећајући да су Слободану Милошевићу и Вуку Драшковићу политичких преамбициозне жене дошле политичке „главе“.

Имамо и пример династије Клинтон – подсећа Ђурђев – у којој се, на крају, није знало ни ко пије ни ко плаћа, ни ко коси ни ко воду носи, ни докле је Хилари председникова супруга, ни када је Бил муж државне секретарке.

– Али, имамо и позитивне примере, попут немачке канцеларке Меркел, чији је муж, иако доктор наука, у дубокој сенци своје жене и не пада му на памет да се бави и политиком, или пример британске краљевске породице, у којој је принц Филип само муж краљице Елизабете. Код нас су садашњи премијер Вучић и некадашњи премијер Коштуница примери државника који су умели јасно да раздвоје оно што протокол налаже од онога што би било нешто друго, тако да њихове супруге нису биле политички активне – објаснио је Ђурђев, позивајући још једном Јеремиће да, прихвате извињење које је Александар Вучић дао у име своје странке, и да тако дају свој допринос у окретању новог листа у српској политици.

logo14