Предлогу закона о становању: Нови намети на џеп грађана

Београд, 24.11.2016 – Предлогом новог Закона о становању и одржавању зграда осетно ће порасти трошкови власника станова у стамбеним зградама, повећаће се број парадржавних агенција, а рачун за претходни немаран однос државе у овој области превалиће се на осиромашене грађане Србије – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ).

fb_img_1450444742627

У тренутку док велики број незапослених и слабо плаћених грађана Србије не може да обезбеди себи и породици ни редовну исхрану, овај закон је само је још један од доказа да је законодавна власт одавно изгубила контакт са реалношћу и заборавила да су закони у служби људи, а не обрнуто.

Српска лига (СЛ) упозорава да ће примена овог и сличних закона и прописа само продубити сиромштво и увећати социјалну и друштвену нестабилност. Такође, неке одредбе овог закона који је у скупштинској процедури (посебно оне које се тичу дефинисања „јавног интереса“ и одабира стамбеног управника) отварају могућност за широке злоупотребе, уместо да се помогне грађанима да очувају вредност свог стамбеног фонда.

– Србији нису потребне свеже окречене или енергетски ефикасне фасаде, иза којих ће живети све гладније породице, јер је најважнији „јавни интерес“ је економски, али и физички опстанак људи. Сваки закон би требало да у потпуности буде у служби грађана, а не да држава њима попуњава неке своје рупе у финансијама – закључује председник СЛ.