Скандалозна изјава Ђукић Дејановићеве – МАЈКЕ КРИВЕ ЗА ПАД НАТАЛИТЕТА

Српска лига осуђује изјаву министарке без портфеља Славице Ђукић Дејановић дату у интервјуу РTС-у у којој она због забрињавајуће демографске ситуације у Србији криви искључиво жене, и то, како је наведено, „образоване жене старије од 30 година које немају децу и не размишљају о томе, иако нису економски угрожене, јер имају висок степен потребе за комфором.” Ову изјаву, као и министаркину оцену да „неповољни параметри у економији нису главни разлог ниске стопе рађања, јер је искуство показало да се сиромашније становништво лакше одлучује за рађање”, Српска лига сматра скандалозном и недопустивом у 21 веку.

slavica

У земљи где је свака пета радно способна особа незапослена, где свака десета особа не може да приушти исхрану какву прописују стандарди, говорити о комфорном животу је увредљиво. Имајући у виду да је највише 10% грађана факултетски образовано, да влада велика незапосленост и да жене у репродуктивном добу представљају високо дискриминисану групу на тржишту рада, група жена о којој министарка прича, и да постоји, је толико мала да има незнатан утицај на наталитет нације.

Сигурни смо да министарка и сви који дају сличне изјаве, а нажалост у јавном простору Србије их има превише, схватају да жене не могу саме да направе децу. Зашто увек када причамо о рађању причамо само о женама, а не и мушкарцима, а посебно зашто не о томе шта држава чини, односно не чини.

Наталитет је у Србији низак из једноставног разлога – за његово повећање је потребно више од једног или два изборна циклуса, а политичке елите које владају Србијом већ деценијама, у које спада и скандал министарка, нису заинтересоване да се баве темом која ће дати резултате у далекој будућности.

Како је поштована министарка провела скоро две године на позицији Министарке здравља, морамо да споменемо и поражавајуће и забрињавајуће резултате о ситуацији у породилиштима у Србији, а бројка која нас највише забрињава је да је свака десета породиља рекла да због лошег искуства у породилишту и третмана који је тамо имала, никада више неће ни помислити да има дете. Министарку Ђукић Дејановић морамо да упитамо шта је урадила на тој позицији, најмоћнијој позицији за ову тему, да порођај за жене не представља трауму за читав живот?

Посао државе је да обезбеди систем који функционише на сваком нивоу. Тек онда ће избор броја деце да буде стварно на добробит свих.

photo_2016-09-18_19-17-36