Држава опет пљачка угоститеље

У години предузетништва, угоститељи поново на удару одлазећег режима, тричавих 54.000.000 динара ће држава фиксно да инкасира и то одлуком само пар дана пред изборе.

7414331d-d681-4bf8-90ba-2150f24399e9

Због члана 67. Закона о туризму, угоститељи који у називу имају речи „кафе“, „бар“, „посластичарница“ и слично, су принуђени да до 15-тог априла региструју нову фирму у АПР-у.
Тај нонсенс неспособних ботова у власти повлачи промену целокупне пословне документације и огромне трошкове, што ће сигурно довести и до пропасти великог броја угоститељских објеката самим тим и отпуштања.
Није само трошак промене назива у АПР-у, него и измене уговора о раду, депо картона у пословним банкама, измене документације ХАЦЦП система, трошкови измене кредитне документације, а као највећи проблем се јавља губитак бонитета и кредитне способности, што ће довести до поскупљења кредитних трошкова и повећање камата, тако да сви губе осим државе и банака.
Овај потез је и више него непотребан, јер су угоститељи до сада довољно били на удару додатних трошкова, скраћивањем радног времена и других пореских оптерећења.
Србија као земља са слабо развијеним туризмом, која тежи да придобије стране туристе, ће овим законским фијаском, додатно осиромашити туристичку понуду.

Српско Руски покрет сматра да је овакав однос према угоститељској струци, и самом развоју туризма у Србији, поражавајући, шта више, понижавајући и да је потребно да држава стане на страну угоститеља, а не да иде против њих, тако што ће им  укиниту високе таксе за летње баште, омогућити пореске олакшице при запошљавању у слабо развијеним местима, а са пуно туристичког потенцијала, омогућити субвенције за имплементацију разних ИСО стандарда и ХАЦЦП система,  како би се пословање угоститељских објеката прилагодило пробирљивом страном туристи.

Дејан Џакула
Члан председништва Српске лиге