Драгана Ђуковић: Звучи невероватно, а можда је и могуће

Ових дана је веома актуелна прича о томе да ће се свако новорођенче од сада пријављивати у породилишту, уместо да се то чини у општини, или по месним канцеларијама.

Да, то је добра идеја, с обзиром на то да је до сада свака новопечена мајка морала да иде (јер морају да дођу оба родитеља) да пријави своје дете.

dragana_djukovic

Али…

Ово је још један од многих пројеката који предвиђају да се мајкама, трудницама, породиљама… олакша „живот“, али на жалост, многи пројекти нису заживели и у држави Србији је још увек нормално све оно што је у другим државама олакшано, или чак и укинуто како би се помогло и мамама и бебама.

У Србији је још увек нормално да је потребан број докумената које родитељи морају да набаве за дете достигао цифру од 20 до 50, а нарочито је тешко онима који имају потребу и за одређеним социјалним давањима.

Због тога сама помисао на то да ће мајке у породилиштима попунити ЈЕДАН образац, а да ће државна администрација све даље радње „одрадити“ за њих и да ће им потребна документа стићи на кућну адресу, звучи невероватно.

Зашто смо скептични поводом ове новонастале идеје?

Због тога што се, осим проблема пријаве детета, где мајке са шалтера обично враћају и по неколико пута уз образложење да им фали један папир, мајкама касни и накнада за породиљско одсуство, дечији додатак, незапослене мајке и труднице немају никаква права, велики број деце је још увек на листи чекања у вртићима, безбедност деце у школама и на улици не постоји, број педофила расте из дана у дан, све је већи број мајки и деце у сигурним кућама, насилници се, или казне минимално, или се никад не казне, цене тренинга за децу су безобразно високе…

Зато апелујемо на све државне институције да је крајње време да се уозбиље и почну да раде свој посао, да се не играју са животима мајки и деце која су тек дошла на овај свет и да коначно почну да решавају овакве и сличне проблеме.

Ако има новца за плате разних директора, за непотребна службена путовања, за финансирање разних пројеката потребних за прање државних пара, онда пара мора бити и за децу и за мајке и за труднице.

Драгана Ђуковић, један од оснивача Српске лиге