Мирјана Милеуснић: Школовати дете, на радост или стрес?

Почетак нове школске године узбудљив за ђаке, за родитеље углавном стресан период у ком поред припреме детета за ново наставно градиво, ново окружење, у обавези су да обезбеде и средства потребна за школовање детета.

У Србији су ове године цене комплета уџбеника биле изузетно високе. Ако узмемо у обзир да улажемо у образовање своје деце, то није скупо. С друге стране, са зарадама које су испод просека за нормално функционисање просечне породице цене уџбеника и осталог школског прибора су ван могућности велике већине грађана Србије. booksКолико нам је систем школовања погрешан,говори и чињеница да се из године у годину мења наставни програм, те је куповина половних уџбеника сведена на минимум. Нема потребе, поготово у периоду основног образовања деце да се наставни програм мења сваке године, те иновације су толико безначајне и занемарљиве да ни у ком случају не утичу на рад просветног радника нити на ефикасније савлађивање градива од стране ученика. Једини и највећи утицај има на новчаник родитеља, разлика од неколико хиљада динара није занемарљива и од тог новца детету могу да се приуште друге подједнако важне ствари које су значајне за здраво одрастање.

Незаобилазан „детаљ“ је и школски календар, уз објашњење како је прво полугодиште у односу на друго несразмерно, на територији централне Србије прво полугодиште завршава се 29. јануара 2016. године, док се на територији АП Војводине прво полугодиште завршава 23. децембра 2015. године.

Осим програма који је прилагођен националним мањина, њиховом матерњем језику што је разумљиво и прихватљиво, све остало је крајње неозбиљно и без оправданог разлога.

Поставља се питање чему воде те разлике, зашто нам се разликују уџбеници, зашто нам распуст није у истом периоду, због чега школске екскурзије нису складу са могућностима. Хитне реформе у школству су неопходне, у супротном ће нас скупо коштати бесплатно школовање.

Мирјана Милеуснић – оснивач Српске лиге

A teacher writes on the blackboard durin