Александар Ђурђев: Српска лига се оштро противи продаји Телекома.

 

Српска лига се оштро противи продаји Телекома и све државне имовине и апелујемо на оне који годинама продају наше фирме странцима, притом нерадећи у интересу грађана, да престану да распродају и оно мало што је остало.

Како је Телеком наша највећа телекомуникациона компанија која покрива области фиксне и мобилне телефоније, интернета и мултимедија, једна од најпрофитабилнијих компанија у Србији, па и у региону, јасно је да ћемо много изгубити његовом продајом.

Нето добит коју је Телеком остварио у 2013. години износила је 15,3 милијарде динара, а како ова компанија остварује константан раст, тако се у 2015. години очекује добит око 37 милијарди динара. Приход Телеком групе, коју поред Телекома Србија чини још осам компанија у којима ово предузеће има минимум 50% власништва, износи око 12% прихода у државном буџету. Такође треба истаћи да се Телеком Србија нашао на шестом месту по нето добити у области технологије, медија и телекомуникација у конкуренцији компанија из седамнаест земаља Централне Европе.

Српска лига упозорава да ће највећи проблем приликом продаје Телекома свакако бити отпуштање радника или смањење радних места, јер у овој компанији ради близу 9.000 људи, а у осталим предузећима која послују у оквиру и која су у власништву ове фирме ради још око 4.000 људи. Такође треба узети у обзир и то да велики број људи ради у фирмама које су повезане са Телекомом као добављачи или подизвођачи, а чији послови могу бити угрожени продајом.

Тржиште телекомуникација је у 2013. години имало приход од око 190 милијарди динара према извештају РАТЕЛ-а, а од тога приход оператора у Србији, Телекома, СББ-а, Теленора и ВИП-а, је био око приход 166 милијарди динара. Одатле се види да би продајом Телекома, готово целокупно телекомуникационо тржиште (87%) било у рукама четири инострана оператора, чиме би држава Србија у потпуности изгубила утицај на ово тржиште. Поред тога, изгубио би се профит од 37 милијарди динара (који се предвиђа за 2015. годину), а то је приближно једнако буџетском недостатку од 40 милијарди који је попуњен смањењем плата и пензија.

Продајом јединог националног телекомуникационог сервиса држава и грађани би остали без могућности контроле. Телеком је компанија која улаже у многе области нпр. здравство, култура и уметност, наука, образовање, помоћ ученицима и студентима, спорт итд. па би се продаја овог предузећа одразила и на осатлеобласти друштва.

Продаја Телекома озбиљно може утицати и на животни стандард становништва, јер ће потенцијални нови власник желети што већи профит, што би потенцијално могло довести до повећања цена услуга, а самим тим би се ударило на кућни буџет ионако сиромашног становништва. Ово се реално може очекивати, с обзиром на то да су земље у окружењу (Црна Гора, Хрватска или Македонија) имале тај проблем и да су после приватизације рачуни у фиксној телефонији повећани чак неколико десетина пута.

Морамо стати на пут оваквој сулудој идеји, као што је продаја Телекома која нам не доноси и неће нам донети ништа добро, осим још незапослених који ће на Бироу чекати ред и повећавати стопу незапослености.

Александар Ђурђев,

председник Српске лиге

11041026_899774880114952_2405584797843928159_n