Марко Радоњић: Идеолошке злоупотребе уџбеникa из историје

marko_radonjic_2Док се као народ налазимо у канџама кризе јавног ума и националног идентитета дочекали смо и то да наш српски аутор напише уџбеник историје у којем тврди да су Срби отели Косово од Албанаца. Он ту не стаје већ наводи да су Словени доласком на Балкан затекли Илире којима су отели куће и њиве, а њих отерали у планине.
Уџбеник је написао Раде Михаљчић, иначе професор Филозофског факултета у Београду и редован члан Академије и уметности Републике Српске. Уџбеник је одобрило Министарство просвете, а штампао Завод за уџбенике.

Срамота! Ово је још једно у низу невиђених понижења којима чини се нема краја. Почели смо да прекрајамо историју и учимо нашу децу лажима да Косово никад није било српско и да се за њега не треба борити. Да ли је могуће да смо потпуно изгубили самопоштовање и дозвољавамо да овакве ствари пролазе? Који духовни разбојник је одговоран за овоко нешто?
Морамо одмах да се покренемо и сопствену судбину коначно узмемо у своје руке јер ако овако наставимо лоше нам се пише. За двадесет година можемо очекивати да наша деца уче да су Војводина и Санџак независне државе ослобођене српског окупатора.
Зато је неопходно да на власт коначно дођу одговорни људи који ће посегнути за државотворном и националном политиком. Да бисмо ишли у будућност морамо познавати нашу историју и не смемо дозволити да је било ко фалсификује. Национални интерес мора да буде, пре свега, успешна и одговорна културна политика и одгој деце у духу патриотизма и љубави према отаџбини.
На нашој генерацији je велика одговорност и стога нипошто не смемо правити грешке које су правили наши преци и које још увек правимо.

Maрко Радоњић, један од оснивача Српске лиге