Држава треба да брани права Срба у Црној Гори, а не да им затвара врата универзитета

studentiОгромну медијску пажњу, како медија у Србији тако и у региону, привукла је петиција из 2011. године којом се тражи укидање повластица студентима из Црне Горе на универзитетима у Србији. Кроз медије ова петиција, актуелизована после четири године, говори о темама које јесу проблем за једну државу у којој образовни систем личи на болесника на апаратима. У поменутој петицији се апострофирају следеће ствари:

1. Не живимо више у заједничкој држави, тако да не могу имати једнака права, већ могу студирати само као страни држављани и плаћати све трошкове студија и становања у студентским домовима по цени која је предвиђена за исте.
2. Постоје бројне злоупотребе, као сто су лажне пријаве боравишта и двојна држављанства, и то је свима познато. Треба сматрати домаћим студентима једино оне чији родитељи плаћају порез на територији Србије и завршили су средњу школу у Србији или су похађали наставу на српском језику (као сто је случај са Републиком Српском).
3. Црногорски студенти који су похађали наставу на црногорском језику, пре студија у Србији, морају полагати тест знања српског језика као службеног уз обавезно претходно похађање курса.
4. Једно је да се Србија понаша као матица према Србима који не живе у Србији, а друго је да се заједничка средства расипају на оне који се добровољно изјашњавају, не само као страни држављани, већ и као припадници друге националности. Коме смо онда матица?
Као политичка организација која нема манир да бежи од проблема, и да исте гура под тепих, слажемо се да по овом питању постоје бројне нелогичности, aли аутору петиције и целокупној јавности желимо да скренемо пажњу на следеће ствари:
Србија и Црна Гора немају споразум о двојним држављанствима иако се из Београда у више наврата инсистирао на томе. Однос власти Црне Горе према Србима је поражавајућ и дискриминишући, што се може видети по (не)заступљености Срба у државној администрацији, у којој наших сународника има само седам посто. Српски језик, иако доминантан са преко 50% говорника, сврстан је у категорију другога реда, а положај стваралаца на српском језику је такође веома лош.
Не смемо окретати главу и ћутати о лошем положају наших сународника у Црној Гори. Напротив, инсистирамо да треба рећи како званична Подгорица води политику дискриминације са циљем асимилације Срба.
Позивамо грађане Србије да поменуту петицију не потипишу, јер сматрамо да је дужност Србије као матице да се бори за бољи статус Срба у региону а не да им затвара врата универзитета.