МИЛОВАНКИЋ: Подржавамо подстицајне мере за рађање

Српска лига већ дуго упозорава на алрмантно стање у Србији због високог морталитета и одласка људи из Србије, где се смањење броја становника у последњих 15 година може поредити са страдањем Срба током Првог И Другог светског рата. Подржавамо формирање Савета за популациону политику Владе Србије и предлог да се помогне породицама за прво, друго, треће и четврто дете, али то треба да буде само почетак активне државне политике за побољшање демографске слике Србије – изјавио је Радован Милованкић, председник Извршног одбора Српске лиге.

Није узрок пада наталитета само економска ситуација, велики је проблем у погледу младих, који од живота у Србији очекују оно што не могу ни у много развијенијим земљама – да виде света, а онда кад све прођу да формирају породицу. У директној пропорцији са негативним природним прираштајем је урушавање духовних, моралних, етичких, породичних и верских вредности у друштву, па као резултат имамо раст стопе неформалних брачних заједница, стопе развода, вештачких побачаја. Повећање броја породица са једним дететом углавном је из конформистичких разлога, а не из економских. Ако се овај тренд настави, азиланти ће постати потреба у Србији, јер ће требати радне снаге – упозорава Милованкић.

Како би се на прави начин примениле ове мере Владе Србије, оне морају бити примењене само код особа са српским држављанством, са најмање средњим нивоом образовања, код особа која су активна у послу или тражењу истог, а за новорођену децу би требало да буде обавезна предшколска установа и основна школа на српском језику. Такође, предлажемо да се подстицајне мере исплате новца реализују већ када жена започне трудноћу. Циљ је свакако повећање наталитета, а нове генерације кроз образовни систем од малена би се училе о Србији, Солунском фронту, Кошарама и Јадру, Обилићу, Тесли, Пупину и српским традиционалним етичким вредностима – закључује Радован Милованкић.