Српска лига: Енглеска ложа потврдила – КиМ је део Србије!

Београд, 15.3.2018 – Српска лига (СЛ) поздравља одлуку “Уједињене велике енглеске ложе“ да не призна Косово и Метохија (КиМ) као самосталну државу, чиме је послала јасну поруку целокупној светској јавности да се мора поштовати суверенитет и територијални интегритет Србије, као и да је једнострано проглашена независност Косова није ништа друго до противправна и нелегитимна – изјавио је Александар Ђурђев, председник СЛ, поводом прекида сарадње између Велике ложе Енглеске и Велике ложе Албаније због инвазије и деловања албанске масонерије на територији КиМ која је под јурисдикцијом српске ложе.

Ђурђев истиче да је ово очигледан доказ да се лажна држава Косово не третира као међународно признати субјект, без обзира што је реч о ставовима масонских удружења која иако делују као тајна друштва, своје мишљење изражавају јавно, што додатно потврђује чињеницу да је јужна српска покрајина саставни део Србије, а не нека новоностала државна творевина.

Српска лига поздравља одлуку Уједињене велике ложе Енглеске да прекине односе са Великом ложом Албаније, због неовашћеног оснивања ложе на Косову и Метохији, чиме је повредила територијалну сферу утицаја Регуларне велике ложе Србије.

Према информацијама доступним на сајту Уједињене велике ложе Енглеске, Велика ложа Албаније се још 2015. године потписом обавезала да ће новоосновнану ложу на Косову поново изместити у Албанију, а како је у међувремену основала још две нове ложе, грубо је прекршила дато обећање, што је био разлог да Уједињена велика ложа Енглеске гласањем одлучи како је суспензија односа Великом ложом Албаније тренутно једино могуће решење.

Српска лига поздравља овај принципијелан став и сматра га добрим примером за решење конфликата на просторима бивше Југославије, јер само поштовање уговора и преузетих обавеза, гарантује постојање фукционалног система међународног поретка, као алтернанитиви ратном хаосу и стању трајног сукоба.

Овим поводом Српска лига подесећа страну и домаћу јавност да су Дејтонски споразум и резолуција 1244 УН и даље међународно обавезујући правни акти, те да је деловање у складу са њима најбољи израз искрене опредељености за очувањем мира. чему је и сама Уједињене велике ложе Енглеске, својом одлуком дала значајан допринос у сфери сопственог деловања.