Путинов духовник епископ Тихон „О вери и отаџбини“

Београд, 31.10.2016 – Западне империјалистичке вредности и аспирације урушавају руско друштво и државу, због чега је, као пут избављења, неопходан „руски препород“, односно повратак духовности и враћању православним принципима скромности и саборности – казује, у управо објављеном зборнику „О вери и отаџбини“ (издавачи на српском: часопис „Поредак“ и „Нова српска десница“), епископ јегорјевски Руске православне цркве Тихон Шевкунов.

photo_2016-11-04_11-21-09

Издавачи су, у обимном зборнику, сублимирали поучне духовне, али и световне изјаве, ставове и истраживања владике Тихона, који је јавности познат и као духовник руског председника Путина. У целокупном зборнику се провлачи епископова јединствена порука о важности обнове духа и јачања православља, као јединог начин да се заштитимо од физичког нестанка – каже Александар Ђурђев, уредник – издавач.

Ђурђев објашњава да је интересовање за рад и стваралаштво епископа Тихона у Србији, изазвао његов документарни филму „Пропаст империје – византијска лекција“, у коме се посебно осврће на узроке пропасти Византије, упоређујући их са тренутном ситуацијом у којој се налази њени данашњи наследници, међу којима је и наша земља.

Овај филм је опомена не само руском него и свим православним народима укључујући и српски. У ширем значењу он упозорава и читав свет. Ослонац на своју духовну традицију и историјско искуство је прва и најбитнија, а опрез када су у питању „хуманистички“ пројекти запада су друга порука овог документарца. Гледајући филм свако је у ситуацији да направи аналогију са данашњим изазовима. Поред Руса чини се да су Срби највише у стању да уоче разарајуће последице византијских грешака – каже Александар Ђурђев.

Пропусти Византије састоји се у напуштању својих традиционалних вредности и искустава што је имало за последицу усвајање туђих, западних вредности и обичаја. Резултати тог процеса су и онда и данас исти. Пропадање народа, слабљење друштва, економско сиромашење и на крају крах државе. Такође, суочавајући се са жалосном византијском судбином није тешко претпоставити епилог савремених усвајања западних вредности и сервилног испуњавања њихових захтева и интереса – додаје Ђурђев.

Према мишљењу владике Тихона, Косово и Метохија је најбољи пример доминације западних интереса и наставка мржње Запада према свему што потиче од Византије, посебно када истиче да су га пријатељи из Њујорка обавештавали да у организацији Уједињених нација не памте страшнији притисак од захтева да се призна независност Косова и Метохије – закључује Александар Ђурђев.

Ђурђев истиче да и председник Путин, чији је духовник управо епископ Тихон, често понавља да је насилно проглашење државе на Косову и Метохији један неправедни преседан, негативни „пример како тзв. међународне инстанце дефинишу тзв. међународно право кроз своју праксу“, и како се ту ради о двоструким аршинима Запада који на Криму не признаје вољу грађана изражену на референдуму, а на Косову се позива на имагинарну „вољу косовског народа“ која, успут буди речено, није проверавана ни на каквом референдуму.

Епископ Тихон је био и архимандрит Сретењског манастира у Москви, а сада је ректор Сретењске духовне семинарије, руководилац издавачког одељења Сретењског манастира и интернет портала www.православие.ру. Члан је Друштвеног савета при Министарству културе Руске Федерације и академик Руске академије природних наука. Аутор је књиге „Несвети а свети“.