Српска лига: Војводина није Српска јер је већ Србија!

Београд, Нови Сад, 28.9.2016 – Упоређивање статуса Аутономне покрајине Војводина и Републике Српске неумесно је и контрапродуктивно за стабилност државе Србије, јер се подстиче сепаратизам и угрожава сувереност наше земље – рекао је Александар Ђурђев, председник странке Српска лига (СЛ), поводом позива лидера ЛСВ-а Ненада Чанка да се и у Војводини организује референдум по угледу на прошлонедељни у Републици Српској.


Актуелна власт у Србији није, на жалост, подржала одржавање референдума о ’’Дану РС’’, што значи да је Чанкова тврдња како се одавде „хушка на рат и таква пракса хвали у суседној држави“ опасна лаж – истиче лидер Српске лиге, додајући да верује да се сви проблеми које покрајина има могу решавати конструктивним дијалогом унутар Србије, а не претњама и подстицањем референдумске атмосфере.
– Кад већ оптужује Бањалуку и Београд да „референдумом руше легалне одлуке највиших правосудних институција суверене државе“, Чанак би морао нешто да зна и о „легалности референдума о независности БиХ“. Најрелевантнији извор, покојни Алија Изетбеговић, рекао је да су, упркос противљењу Срба, као конститутивног народа у БиХ, Муслимани организовали референдум 1.3.1992. с циљем да, оно што би се, иначе, третирало као грађански рат, тзв. међународна заједница почне да дефинише као „агресију на независну БиХ“. Уз то, отац данашњег бошњачког лидера признао је да је повукао свој предратни пристанак на „Лисабонски споразум“ о унутрашњем уређењу БиХ, из фебруара 1992, јер су му били потребни референдум и рат, како би заокружио независност БиХ – подсећа Српска лига.

www.srpskaliga.rs