Радомир Мишљеновић: Агонија српских сточара.

И поред званичних изјава министра  пољопривреде о сталном напредку у нашем сточарству, као и врло повољним условима у кредитирању наших фармера, суноврат српског сточарства се и даље наставља. Последњих година евидентан је пад броја фармера који се баве узгојом и товом свиња, због неконтролисаног увоза свињског меса крајем 2014.  и током 2015. године, када је нашим фармерима нанет ненадокнадив губитак.

Да би апсурд био већи, нико од компетентних стручњака из надлежних министарстава није ништа предузео и поред упозорења да се неконтролисаним увозом свињског меса врло сумњивог квалитета угрожава здраствено стање нашег становништва , а наши фармери који се баве товом свиња масовно  затварају своје скупе фарме. На тај начин наше квалитетно свињско месо и месне прерађевине нестају са трговачких тезги, док се потрошачима  нуде месо и месне прерађевине непознатог квалитета.

farma-svinja-839

Цена товљеника у Јужно Бачком округу је тренутно 100 динара по килограму, мада је и по овој цени тешко наћи купца. Рачунајући да је реална цена у нашим условима това свиња 170 до 180  динара за килограм живе мере, губитак је ненадокнадив. Прерађивачи и трговци  увек нађу начин да се уклопе у нечије страдање, а овог пута су се преорјентисали  на  увоз и опет остварили екстра профит,  по оној народној „док неком  не смрке – другом не осване“. Надлежни из министарсва пољопривреде и републичких робних резерви, на наше молбе да се нешто предузме у спречавању овог суноврата децидно су дали одговор:  „То тако мора бити, ми ту ништа не можемо да променимо“.

Ако надлежни органи сматрају да је повећање плата и пензија од 1%  до 4%  довољно, да би се егзистирало, како мисле да неко опстане у производном процесу ако му продајну цену његовог производа у односу на реалну смањи за 40 процената? Ово значи  да мали и средњи произвођачи оваквим поступцима морају нестати, а њихово пољопривредно земљиште и објекти за узгој и тов свиња оду у руке страним инвеститорима. Исти ти домаћи фармери на тај начин ће постати  најамни радници  странаца за  месечну плату од 25-30 000 динара.

Мучно стање у српском сточарству као и  лоша искуства  у другим привредним гранама  говоре нам да људи који се налазе на одговорним местима у надлежним министарствима,  а који кроје судбину српског народа, не смеју  бути само страначки опредељени  послушници већ морају бити  и добри стручњаци  и родољуби, одговорни према својој земљи и свом народу.

Радомир Мишљеновић,

члан председништва Српске лиге