Српска лига упућује честитку за прославу првог обележавања дана ратних војних ветерана

На дан 4. децембра 1912. после великих победа у биткама код Куманова и Битоља, године потписано је примирје у Првом балканском рату. Тада је сваки од 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постао „стари ратник“, чије је савремени термин „ветеран“, тако је и избор овог датума за обележавање Дана изузетно симболичан.
Данас, 4. децембра први пут је обележен – Дан војних ветерана.
Зато је изузетно важно показати да нису заборављени сви они који су верно служили, борили се и дали живот за своју отаџбину.
Данас када су ратни ветерани у изузетно тешком положају, када се туже са својом државом, и то пред Европским судовима, како би наплатили своја потраживања, јасно је да мајка Србија тј. власт која је предводи нема слуха за њих. После осам година чекања су им понудили вансудско поравнање након одлуке суда у Стразбуру и пресуде у корист ветерана да им се исплати комплетан износ са припадајућим каматама. Како жалба Србије у Стразбуру није прошла, власт је била приморана да нађе неко решење и да понуди „цркавицу“ тим храбрим људима, од по 305.000 динара, што је износ без припадајућих камата. Што за 8 година чекања,није довољно.

Ратним војним ветеранима је потребно доношње закона који ће регулисати њихов статус, као што су ветерани, ратни војни инвалиди и погинули.

Како би им се омогућило да ти људи не живе више од контејнера, јер су они први стали на фронт одбране наше отаџбине.

Српска лига позива све надлежне институције на враћање достојанства свим онима који су се борили и указивање поштовања онима који су дали своје животе за Србију. Јер да њих није било, можда би Србија данас изгледала много другачије.

polaganjevenaca-3